HAVO/VWO nieuws

Poëziemiddag in samenwerking met PitPoëzie

Vrijdagmiddag 24 november a.s. organiseren we voor de leerlingen van havo-5 en vwo-5 een poëziemiddag. Tijdens die middag zullen 6 Sittardse dichters voordragen uit eigen werk.

 

De middag, die in de aula van het havo/vwo-gebouw wordt gehouden, begint om 13.10 uur en zal duren tot 15.00 uur.

 

 

 

Hieronder alvast een korte kennismaking met de dichters die vrijdag op het podium verschijnen.

 

Wim Kallen

 

Ik woon in Sittard en ben docent Frans. In 2016 probeerde ik, met 16 andere dichters, stadsdichter van Sittard-Geleen te worden. Er kon maar 1 persoon de stadsdichter worden. Ik dacht dan starten we eigen club… Pitpoëzie was geboren. Pitpoëzie is een groep van 12 dichters en dichteressen uit Sittard-Geleen, die inmiddels 2x in het Pitboeltheater stonden voor een poëzieavond omlijst door muziek. En nu dus hier in het Graaf Huyn College. 

 

Een toevallige of een buitengewone gebeurtenis: Er hangt altijd een gedicht in de lucht, het is de kunst om het te grijpen.

 

Annemarie Gulikers

 

"De ambitie om dichter te worden had ik eerst niet. Door momenten van geraakt zijn, voelde ik me echter uitgenodigd er in woorden uitdrukking aan te geven.
Geraakt zijn kan altijd en overal gebeuren. Toch zijn vooral natuur, buiten zijn en onderweg zijn, mijn grote inspiratiebron. In mijn gedichten vind je mijn verbondenheid met filosofie van oost en west terug.Dat zie je aan de inhoud en aan de vorm.
Ik ben dicht, dichter, dichterbij......
...en kan daardoor kort, beeldend en kernachtig verwoorden.
(Woorden schilderen beeldend een filosofisch tafereel.)"

Phil Schaeken

 

Phil werd in 1950 in Limbricht geboren, maar woont al vanaf z'n derde levensjaar in Sittard. Na een studie aan het Bisschoppelijk College (HBS A) en de Kweekschool (de opleiding voor onderwijzers), eveneens in Sittard, werkte hij 41 jaar als leerkracht in het basisonderwijs.

 

Op z'n 18de, hij is nu 67, begon hij met het schrijven van gedichten, eerst alleen in het Nederlands, later ook in het dialect. Deze gedichten verschenen in allerlei boeken en tijdschriften. Phil laat vooral actuele thema's aan bod komen: politieke gebeurtenissen, vakantie-indrukken, hongersnood, oorlog, de waanzinnige bedragen die er in het voetbal omgaan, enz., te veel om op te noemen. Hij dicht dus niet alleen over bloemen, vlinders en menselijk geluk.

 

Vraag je hem naar favoriete dichters, dan noemt hij spontaan de 20ste eeuwerHendrik Marsman, metz'n vitalisme en de nu nog levende 88-jarige Remco Campert, met z'n lichtvoetige gedichten. Ook durft hij Sittardenaar Toon Hermans een ware dichter te noemen, hoewel deze nooit in boeken literatuurgeschiedenis vermeld zal worden. Toon is te makkelijk te begrijpen, zijn gedichten zijn te eenvoudig, vandaar. Hij schreef volgens taalkenners niet literair genoeg om een echte dichter genoemd te worden.

 

Liedjes zijn gedichten met een melodie erbij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Phil voor de ene basisschool waar hij werkte bijvoorbeeld de carnavalsschlager schreef en voor de andere het algemene schoollied. Verder schreef hij o.a. een lied voor dierendag en niet te vergeten allerlei carnavalsliedjes, waarvan er drie in de finale van het LVK stonden en diversen op LP en cd verschenen. Hij werd in november 1976 met het liedje 'Es 't in Limburg vastelaovend is', na het onverslaanbare 'Vaan Eysde tot de Mokerhei', tweede bij het eerste LVK, gehouden in de Geleense Hanenhof. 

 

Leuk is misschien ook op te merken dat bij het afscheid van Fortunastadion de Baandert, in oktober 1999, aldaar door Vrouwe Fortuna een lang verhalend gedicht van hem werd voorgedragen, dat vervolgens in Voetbal International werd gepubliceerd.

 

Afsluitend: 'Het schrijven van gedichten, je kunt er je gedachten en gevoelens in kwijt. Ik kan het iedereen aanraden!'

 

Bep Mergelsberg

 

Bep Mergelsberg  woont en werkt in Sittard. Zij is schrijver, dichter, theatermaker, drama- en schrijfdocent. Ze regisseert in het Limburgse amateurtoneel en is dramadocent bij verschillende Zuid-Limburgse theaterscholen. Daarnaast was ze als schrijfprofessional betrokken bij VIA 2018 Maastricht Culturele Hoofdstad. Haar werk bestaat uit gedichten, beeldgedichten, kortverhalen en toneelscripts. In december verschijnt haar eerste fantasyroman. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, de kunst, uit mythen, volksverhalen en legendes. Meerdere verhalen en gedichten werden gepubliceerd in enkele verzamelbundels en tijdschriften.

 

Ze vertaalde Bluebird van Charles Bukowski in het Limburgs en zal dit gedicht voordragen, naast drie andere gedichten.

 

Felix Stelten

 

Felix is een fenomeen, er zijn geen woorden voor.

 

Lizette Colaris

 

Als één van de dichters van het Pitboel Collectief wil ik graag deelnemen aan de "poëzie-pitch" op Graaf Huyn. Ik ben zelf werkzaam in het onderwijs als studentendecaan (Zuyd Hogeschool Maastricht), maar ben daarnaast vooral ook schrijver.

 

Ik schreef al toen ik een klein kind was. Op 17-jarige leeftijd heb ik een Engelstalig gedicht geschreven (Ritual - clips staan op youtube) in opdracht van Hardy Mertens (componist), die er een muziekwerk op gebaseerd heeft. Een tijd lang ben ik bezig geweest met school en carrière, maar sinds een jaar of 10 ben ik weer heel actief aan het schrijven. In december 2016 heb ik een boek gepubliceerd: MO. Het is een thriller die ik heb geschreven in het Sittards dialect en tevens heb vertaald naar het Nederlands (zie www.zittesjethriller.nl). In het afgelopen voorjaar verscheen tevens de luisterboekversie van MO, een opname waaraan 15 dialectsprekers hun medewerking hebben verleend. Verder heb ik in dat jaar ook een dichtbundel uitgegeven getiteld 'Passievrucht" (verkrijgbaar via bol.com). Ik geef ook workshops Dichtelarij, schrijf columns op www.100procentlizette.nl en ben columniste voor L1's radioprogramma Plat E-weg. Op Facebook heb ik een auteurspagina waar meer van mijn werk te vinden is.

 

Diversiteit is mijn codewoord, creativiteit mijn sleutelwoord. Ik vind het een bijzonder genoegen om voor de leerlingen van het Graaf Huyn College in het kader van poëzie een ambassadeur te mogen zijn!

< Naar het nieuwsoverzicht

  • lvowm
  • lvo
  • maslogo
  • aosl
  • global
  • ghcaward
  • ghcalumni
  • brainwave